Aromatický profil každého esenciálneho oleja je jedinečný. Existuje široké spektrum vôní, od citrusových cez kvetinové až po drevité tóny. Voľba esenciálnych olejov a ich kombinácia je veľmi osobná a individuálna.
Pri zostavovaní zmesi rozlišujeme tri hlavné aromatické profily, ktoré vychádzajú z prchavosti, teda dĺžky zachovania arómy v zmesi:

 

Horný profil – vysoká prchavosť

Zažiari v zmesi ako prvý a rýchlo sa vyparuje. Je charakterizovaný sviežou, ľahkou a prenikavou arómou. Vyznačuje sa rýchlou terapeutickou reakciou a v najväčšej miere stimuluje a povznáša telo a myseľ.
Príklady olejov: bergamot, citrón, limetka, sladký pomaranč, grapefruit biely a eukalyptus.

 

Stredný profil – stredná prchavosť

Môže mať v sebe aj hornú aj základnú vôňu a tým vytvorí harmonickú arómu celej zmesi. Poskytuje fyzickú a energetickú rovnováhu, je upokojujúci a harmonizujúci pre telo i myseľ. Najúčinnejšie pôsobí predovšetkým na fungovanie jednotlivých systémov ľudského tela.

Typická je kvetinová a korenistá vôňa.
Príklady olejov: kardamón, harmanček modrý, harmanček rímsky, geránium, slamienka, levanduľa, ravintsara.

Základný profil – nízka prchavosť 

Dodá zmesi hĺbku a intenzitu, charakterizuje ho ťažká a dlhotrvajúca aróma. Znižuje odparovanie horných tónov. Často má zemitú vôňu a pochádza z dreva, živice, koreňa. Väčšinou má sedatívne a relaxačné účinky.
Príklady: pačuli, santalové drevo, vetiver.

Miešanie zmesi

Pri zostavovaní zmesi pridávajte esenciálne oleje po kvapkách, dobre premiešajte a precíťte vôňu. Často treba menej esenciálneho oleja, ako si myslíme. Keď ste spokojný s výsledkom, zaznamenajte si pomer jednotlivých olejov, aby ste nabudúce mohli postupovať podľa vytvoreného receptu.